Tara Iancului- Iubirea mea
     

 


RADIO ROMĀNIA, [HARGHITA]

APEL PENTRU APARAREA DEMNITATII NATIONALE -

          Forumul Civic al Romānilor din Harghita, Covasna si Mures a adresat, azi, un apel catre societatea civila si toate partidele parlamantare, inclusiv UDMR-ului īn vederea constituirii unui grup care sa militeze pentru demnitate si echilibru national.

          Forumul Civic al Romānilor din Harghita, Covasna si Mures si-a exprimat īngrijorarea fata de efectele unor actiuni organizate cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni, precum si consecintele pe care le-ar avea adoptarea unor proiecte de legi īn forma propusa de UDMR, respectiv Proiectul legii statutului minoritatilor nationale si cel al regionalizarii Romāniei.

          Deputatul PSD Brasov Titus Corlatean, a declarat ca „īn primul rānd, este necesara reactie politica īn Parlament astfel īncāt deciziile care se vor lua sa nu īncalce nici Constitutia Romāniei si nici drepturile, tot mai putine din pacate, ale romānilor din Covasna si Harghita īn special”

          La rāndul sau, vicepresedintele FCRCHM Ioan Lacatusu, este de parere ca ...” normalitate īnseamna convietuire multietnica si pluriconfesionala si nu enclava etnica īn inima Romāniei. Daca inima Romāniei este bolnava, va fi bolnava si Romānia”

          Forumul Civic al Romānilor din Harghita, Covasna si Mures a hotarāt constituirea unui Grup de Actiune pentru Demnitatea Nationala, la care sunt chemati sa adere oameni politici, parlamentari, reprezentanti ai autoritatilor locale si ai societatii civile, care sa militeze pentru stoparea degradarii identitatii nationale si pentru realizarea unui echilibru īn spatiul public.

          Deputatul PSD Harghita Mircea Dusa e afirmat ca „este necesar sa īncercam sa cream o miscare īn Parlamentul Romāniei, fara culoare politica, care sa apere Constitutia, sa apere drepturile romānilor si sa creez un astfel de imbold la parlamentari īncāt, anumite legi, care, pasi marunti fiind, duc la pierderea autoritatii statale”

          Adunarea generala a Forumului s-a desfasurat sub īnaltul patronaj al IPS Ioan Selejan, Arhiepiscop al Covasnei si Harghitei si presedintele de onoare al Forumului Civic al Romānilor din Covasna, Harghita si Mures si au luat parte parlamentari PDL, PSD, PNL, si PC

          Forumul Civic al Romānilor din Harghita, Covasna si Mures este o o organizatie nonguvernamentala ce reprezinta interesele a aproximativ 400 000 de romāni numeric minoritari īn cele trei judete. (ANGELA BARSAN)
         
Harghita: Apel pentru apărarea demnităţii naţionale al Forumului Civic al Romānilor din Covasna, Harghita şi Mureş
          Miercurea Ciuc, 2 apr /Agerpres/ - Adunarea generală a Forumului Civic al Romānilor din Covasna,
Harghita şi Mureş (FCRCHM) a făcut, sāmbătă, la Miercurea Ciuc, un apel pentru apărarea demnităţii naţionale şi a solicitat crearea unui curent īn Parlamentul Romāniei care să īmpiedice votarea unor legi care duc la pierderea autorităţii statale.
          Adunarea generală a forumului, la care au luat parte şi parlamentari, s-a desfăşurat sub īnaltul patronaj al Arhiepiscopului Covasnei şi Harghitei, Ioan, preşedinte de onoare al FCRCHM.
          Arhiepiscopul Ioan a făcut apel către parlamentari şi societatea civilă pentru iniţierea unei acţiuni care să apere demnitatea naţională şi echilibrul naţional. Toţi cei prezenţi au fost de acord că apelul trebuie īndreptat şi către reprezentanţii UDMR, īn condiţiile īn care drepturile acordate de Romānia minorităţilor respectă cele mai īnalte standarde europene.
          Astăzi am considerat de bine ca, īn cadrul Forumului Civic al Romānilor din
Harghita, Covasna şi Mureş, să iniţiem o acţiune pentru apărarea demnităţii naţionale şi a unui echilibru naţional. Pentru că, īn ultima vreme, īn această parte de ţară s-au desfăşurat unele acţiuni care au adus o anumită atingere atāt poporului romān, cāt şi demnităţii naţionale', a afirmat īnaltul ierarh.
          Īn cadrul adunării s-a decis constituirea unui grup de acţiune pentru demnitatea naţională, la care sunt chemaţi să adere oameni politici, parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai societăţii civile, care să militeze pentru stoparea degradării identităţii naţionale şi pentru realizarea unui echilibru īn spaţiul public.
          Cu această ocazie s-a exprimat īngrijorarea faţă de efectele unor acţiuni organizate cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni, dar şi faţă de consecinţele pe care le-ar avea adoptarea unor proiecte de legi īn forma propusă de UDMR, precum proiectul legii statutului minorităţilor naţionale.
          Preşedintele executiv al FCRHCM, Ioan Lăcătuşu, a susţinut că proiectele de legi ale statutului minorităţilor naţionale şi regionalizării, după adoptarea Legii Educaţiei, ar duce de facto la instituirea autonomiei pe criterii etnice.
          Drepturile colective, principiul teritorialităţii, crearea unor organisme paralele cu cele ale statului nu fac parte din practica şi legislaţia europeană şi a adopta asemenea lucruri reprezintă greşeli de neiertat, cu consecinţe incalculabile pe termen lung care trec peste interesele partidelor. (...) Normalitate īnseamnă convieţuire multietnică şi pluriconfesională şi nu enclavă etnică īn inima Romāniei. Dacă inima Romāniei este bolnavă va fi bolnavă şi Romānia', a declarat Lăcătuşu.
          La rāndul său, vicepreşedintele social-democrat al Camerei Deputaţilor, Mircea Duşa, a precizat că parlamentarii romāni prezenţi la Miercurea Ciuc au luat contact singuri cu adevărurile despre romānii din zonă.
          El a pledat pentru crearea unei mişcări īn Parlamentul Romāniei, fără culoare politică, 'care să apere Constituţia, demnitatea romānilor şi să creeze un astfel de imbold la parlamentari īncāt să nu fie votate anumite legi care duc la pierderea autorităţii statale'.
          Este necesară o reacţie politică īn Parlament, astfel īncāt deciziile care se vor lua să nu īncalce nici Constituţia Romāniei şi nici drepturile, tot mai puţine, din păcate, ale romānilor din Covasna şi
Harghita īn special', a spus senatorul PSD Titus Corlăţean, prezent şi el la Miercurea Ciuc.
          La Adunarea generală a Forumului Civic al Romānilor din
Harghita, Covasna şi Mureş au mai participat deputaţii Victor Socaciu, Horia Grama, Sergiu Andon şi Florin Postolachi. AGERPRES/(A,AS - Gina Ştefan)
          ID: 2076985; Auth: /ina/cla; Date: 2011-04-02 16:49:56; Category: 74;

 

Angela Bīrsan
corespondent HARGHITA
TVR/RRA
tel. 0722 309 926
0744 312 646

 

 
     

unique visitor counter

Situl a fost creat in august 2008
© 2008 "Tara Iancului- Iubirea mea"