Tara Iancului- Iubirea mea
     

 

 
acasa actiuni documente alaturi de noi ce dorim craisorii

       1.1. CRISCIOR, Vineri, 02 noiembrie 2012, Festivalul Cultural-Patriotic „Tara Craisorului” Editia V-a, 2012 cu tema REVOLUTIA DE LA 1784-1785, treapta de culme a revendicarilor si luptei motilor si romanilor ardeleni pentru drepturi nationale, sociale, politice si umanitare din sec al XVIII. "

REVOLUŢIA DE LA 1784-1785 treaptă de culme a revendicărilor şi luptei moţilor şi românilor ardeleni pentru drepturi naţionale, sociale, politice, umanitare.

        Sub această temă s-a desfăşurat în comuna Crişcior, vineri 02 noiembrie a.c . ediţia a V-a a Festivalului Cultural-patriotic “Ţara Crăişorului “ sub egida şi din iniţiativa Asociaţiei « Ţara Iancului-Iubirea Mea » din Deva, a Clubului de elevi-voluntari «Crăişorii » al aceleaşi Asociaţii (preşedinte Mărginean Ioan Paul), în parteneriat şi o bună colaborare cu Liceul Tehnologic "Crişcior" (Director prof. Popa Nicolaie), Primăria, Consiliul Local (Primar Ovidiu Ilie Furdui) şi Parohia Ortodoxă Română din Crişcior (Preot Cioară Trif Traian).

        Acţiunea a avut loc cu ocazia împlinirii a 228 de ani de la primul atac al răsculaţilor conduşi de Horia, Cloşca şi Criş an asupra nobililor unguri asupritori. Textul, gravat în marmură pe troiţa din Crişcior ridicată cu peste şapte decenii în urmă, la care au fost depuse şi acum coroane de flori de către participanţi (vezi foto), ilustrează succint dar elocvent semnificaţia evenimentului:
 
        "REÎNTORŞI DE LA CURECHIU, DIN DRUM SPRE ALBA IULIA, ŢĂRANII ÎNFURIAŢI DE PRIGONIRILE NEMEŞILOR NEMILOSTIVI, LA 2 NOIEMBRIE 1784 CONDUŞI DE CĂPITANUL CRIŞAN, FĂCURĂ PRAF ŞI CENUŞE TOATE CURŢILE NEMEŞEŞTI ŞI UCISERĂ 17 PERSOANE DIN NOBILIME. AICI S-A STINS VECHEA FAMILIE CRISTYORI CARE PE LA 1400 ERA ROMÂNEASCĂ. MEMBRII EI FIIND URMAŞI AI VOIEVODULUI BÂLEA BOARIU CTITORUL BISERICII ORTODOXE MAI TÂRZIU MAGHIARIZAŢI CU TOTUL. PREOTUL CONSTANTIN TURCIN NUMIT POPA COSTAN UNUL DIN CEI MAI ÎNSUFLEŢIŢI REVOLUŢIONARI A BOTEZAT PE UNGURII SCĂPAŢI CU VIAŢĂ ŞI A CUNUNAT PE CONTESA APOLONIA CU ŢĂRANUL ROMÂN IOAN SÂRB. ATÂT POPA COSTAN CÂT ŞI CĂPITANII PUŞI DE CRIŞAN, GHEORGHE MARCU ŞI GHEORGHE ADAM TOŢI DIN CRIŞCIOR AU FOST FRÂNŢI ÎN ROATĂ. PRIN SUFERINŢELE ŞI JERTFELE LOR A PRINS RĂDĂCINĂ ÎN SUFLETUL POPORULUI NOSTRU HOTĂRÂREA DE LUPTĂ PENTRU LIBERTATE PÂNĂ LA DEPLINA EI ÎNTRUCHIPARE”
 
        În prima parte, reuniţi pe terenul de sport al frumoasei şcoli gimnaziale din cadrul Liceului, elevii, elevii-crăişori cu îndrumătorii lor din unităţile şcolare din Brad, Crişcior, Vaţa, Bucureşci, Buceş, Gurahonţ precum şi invitaţi de la Deva, Braşov, Hălmagiu, după intonarea I mnului Naţional au participat cu interes şi însufleţire la desfăşurarea programului: cuvântul de bun venit (dl.Director prof.Popa Nicolaie); semnificaţia evenimentului (dl Preşedinte Mărginean Ioan Paul ); Te Deum, parastas (un sobor de preoţi conduşi de dl protopop de Brad pr. Ioan Jorza), un moment de cântece (Liceul « Crişan » Crişcior dirijor prof. Stanciu Felicia), poezie (col. r. Dărăbanţ Niculae-Braşov) si o doină admirabil interpretată de prof. Tulea Corina cu doi mici « crăişori » din Gurahonţ, îndelung aplaudată.
 
        După un schimb de experienţă şi o masă prietenească organizate şi susţinute de către Primărie, Consiliul Local şi Liceul «Crişan» din Crişcior, a urmat un simpozion desfăşurat înt-una din sălile moderne ale Liceului Tehnologic »Crişan» din Crişcior cu un număr de 23 de referenţi. Lucrări deosebite au prezentat toţi participanţii remarcându-se prin noutăţi şi rigoare dr.prof. Ioachim Lazăr din Deva, prof. Gianina Oprea din Brad, prof.Mirela Maria Mocan din Arieşeni, dr.prof. Mirela Crâsnic cu elevii săi din Crişcior, prof. Sirban Cosmina şi prof. Indreca Floare cu elevii săi din Hălmagiu, prof.Tulea Corina din Gurahonţ, prof.Nicoară C.Florin şi prof. Neag Sorin Ioan din Bucureşci, col(r) Dărăbanţ Niculae din Braşov, prof. Stoicescu Viorica, prof. Sturzu Elena Ştefania, prof.Bota Claudia şi prof. Chişlaru Manuela din Bucureşti.
 
        Tuturor referenţilor le-au fost acordate diplome de către organizatori.
 
        Zamfir Mihaela Aurora
Secretar al Asociatiei "Tara Iancului- Iubirea Mea"

 
 
CLICK AICI text desfasurare simpozion- tabel centralizator lucrari

 
 
     

unique visitor counter

web design: darastean
© 2008- 2012 "Tara Iancului- Iubirea mea"