Tara Iancului- Iubirea mea
     

 

 
acasa actiuni documente alaturi de noi ce dorim craisorii


         PROGRAM DE DESFASURARE
a Festivalului cultural-patriotic „Tara Craisorului” editia a 2-a - 2009 Etapa a II-a, la Grupul Scolar "Moga Voievod" din comuna Halmagiu jud.Arad, sambata 04 aprilie 2009Asociatia „Tara Iancului-Iubirea Mea”-Deva
Grupul Scolar "Moga Voievod"- Halmagiu
Presedinte, Marginean Ioan Paul
Director, prof. David Victor Gheorghe

          

Rezistenta romanilor din partea de vest a Zarandului impotriva uniatiei intre anii 1749 – 1754

                     "Anul 1701 reprezinta unul dintre cei mai „negri” ani din istoria Transilvaniei. Prin rusinosul act de tradare savarsit de catre mitropolitul Atanasie Anghel la Viena in luna martie a acelui an, act prin care acesta accepta trecerea la catolicismul de rit rasaritean sub santajul autoritatilor imperiale habsburgice si a calugarilor iezuiti maghiari, unitatea natiunii romane din Transilvania era distrusa spre satisfactia dusmanilor nostrii.In locul mitropoliei ortodoxe autonome se infiinteaza o episcopie greco-catolica supusa arhiepiscopiei maghiare de la Estergom, legaturile cu romanii din Moldova si Tara Romaneasca erau intrerupte, iar Biserica Ortodoxa, „Maica spirituala a neamului romanesc” (asa cum o numea Mihai Eminescu) era considerata desfiintata.
          Trecerea la uniatie a romanilor ortodocsi din Transilvania s-a facut fara aprobarea si chiar fara stirea lor deoarece neexistand la inceput diferente in cult, credinciosii simpli nu si-au dat seama de schimbarea credintei stramosesti. Deasemenea, chiar daca autoritatile sustineau ca toti romanii ardeleni au trecut la uniatism, realitatea era cu totul alta. Romanii din comitatele Zarand, Arad si Bihor, comitate care formau asa numitul Partim ( o regiune a Transilvaniei care din punctul de vedere a administratiei habsburgice era mereu schimbata intre Transilvania si Ungaria) in anul 1701 nu se aflau din punct de vedere religios sub juristdictia canonica a Mitropolitului Atanasie Anghel ci a episcopilor de la Ienopole (din 1706 sediul episcopiei se va stabili la Arad) si Oradea (episcopia se va desfiinta in anul 1712 contopindu-se cu Episcopia Aradului pana in anul 1920), ramanand in continuare chiar oficial ortodocsi..... "
          
           (material prezentat in cadrul Festivalului cultural-patriotic ”Tara Craisorului” Editia a -2 a 2009 de catre Prof. Liorean-Gheorghe Banciu)
          
           CLICK AICI PENTRU A DESCARCA INTREG MATERIALUL IN FORMAT .doc

 

Festivalul cultural-patriotic „Tara Craisorului” 04.04.09

          Primarul Adrian Toca a depus o coroana de flori la statuia lui Avram Iancu           La finele saptamanii trecute comuna Halmagiu a fost gazda unui eveniment care a avut in prim-plan personalitatea lui Avram Iancu. Evenimentele desfasurate pe intreg parcursul zilei de sambata au strans in centrul comunei sute de participanti.
          De la oficialitati locale, directori ai institutiilor locale, elevi, profesori si simpli privitori – au tinut sa omagieze personalitatea celui supranumit „Craisorul muntilor”. Organizatori au fost Asociatia „tara Iancului – Iubirea Mea” si Grupul scolar „Moga Voievod” – din localitate. Manifestarile s-au desfasurat in doua locatii: in zona centrala a localitatii in parcul amplasat aici si la Grupul scolar din Halmagiu.
          Evenimentele au inceput in jurul orei 9 dimineata cu intonarea imnului Romaniei, urmat de cuvantul de bun venit rostit de catre primarul Adrian toca, preotul Viorel Nan si directorul liceului – Victor Gheorghe David. Despre semnificatia momentului a vorbit Ioan Paul Marginean. Apoi a avut loc o slujba de pomenire si cinstire a eroilor neamului si a personalitatilor care s-au remarcat in evenimente pe care le comemoram in acest an. Garda militara „Datina strabuna” din Oradea a facut o demonstratie a unor exercitii militare din anul 1919 (Primul Razboi Mondial). La Monumentul Eroilor si la statuia lui Avram Iancu au avut loc depuneri de coroane. Nu mai putin de noua puieti au fost plantati in zona parcului scolii, fiind totodata sfintita o placa comemorativa la intrarea in Grupul scolar „Moga Voievod”.
          Elevii prezenti la manifestari au avut parte de o intrecere cu doua probe de concurs, dar si de un program artistic – sceneta „Iancu de Halmagiu” – de Paul Everac si un colaj de cantece patriotice. Simpozionul dedicat acestor manifestari au avut in prim-plan tara Zarandului si motii. „Ma bucura faptul ca acesta etapa a festivalului cultural-patriotic s-a desfasurat in comuna noastra. A fost o zi incarcata pentru toti cei ce si-au adus contributia la desfasurarea acestui eveniment. tin pe aceasta cale sa le multumesc tuturor celor implicati in desfasurarea evenimentelor de sambata” – a spus Adrian Toca, primarul comunei Halmagiu.
          
           articol preluat din "Glasul Aradului"


 
     

unique visitor counter

Situl a fost creat in august 2008
© 2008 "Tara Iancului- Iubirea mea"