Tara Iancului- Iubirea mea
     

 

 
acasa actiuni documente alaturi de noi ce dorim craisorii

       Serbarea de colinzi "Veniti la Tebea, veniti sa colindati cu noi, pentru strabuni, eroi si pentru voi!” editia a VI-a din 14 dec. 2013

 
 
Serbarea de colinzi
„Veniti la Tebea, veniti sa colindati cu noi, pentru strabuni, eroi si pentru voi !”
editia a VI-a din 14 dec. 2013


            Partea I: ORA 09:40 – 10:00

    a) Împodobirea mormintelor eroilor de la Tebea (Avram Iancu, Ioan Buteanu,Simion Groza,etc) cu panglici de tricolor românesc de catre elevii-craisori din judetele Hunedoara, Arad, Alba si Covasna si prezentarea Pantheonului National de la Tebea (ghid Marioara Oprisa).
    b) Depunere coroana de flori din partea Clubului de elevi-voluntari „Craisorii” pe mormântul lui Avram Iancu cu textul: „Dormi în pace, noi veghem !” prin 2 reprezentante „elevi-craisori”: Sabina Elena Muruianu – „fetita cu tricolor”, din detasamentul „Tricolorul românesc” din orasul Covasna(CV) si Ana Maria Suciu din detasamentul „Capitan Nicolae Plesa- 1784” din comuna Scarisoara (AB). Acelasi text fusese scris acum 114 ani pe flamura tricolorului românesc atasat cununii de lauri pe care au depus-o studentii clujeni I. Scurtu, G. Novacovici si C. Stere, în 31 decembrie 1899 pe mormântul lui Avram Iancu, fapta care le-a atras prigoana, amendarea, exmatricularea universitara si temnita grea din partea autoritatilor unguresti ale vremii.
    Depunerea coroanei de flori si împodobirea mormintelor de catre elevii-craisori s-a facut pe fondul muzical al cântecelor patriotice compuse de Andone Bogdan din Abrud pe versurile poetului mot Nicoara Nicolae Horia, acum în Sagu-Arad, cântece transpuse într-un CD lansat cu aceasta ocazie si facut cadou de catre autori scolilor participante.

            Partea II-a: ORA 10:00 – 12:30

    a) Serbarea de colinzi propriuzisa „Veniti la Tebea, veniti sa colindati cu noi, pentru strabuni, eroi si pentru voi !” a debutat prin colinda „Trei pastori se întâlnira” interpretata de catre toti participantii adunati în jurul mormântului lui Avram Iancu si a continuat apoi în Biserica Ortodoxa cu tricolor cu interpretarea a câte 2-3 colinzi crestin-ortodoxe de catre fiecare formatie de craisori.
    b) Slujba de Te Deum a fost oficiata de un sobor de preoti (paroh de Tebea pr. Mirel Petrica, paroh de Halmagiu pr. Viorel Nan, paroh de Ribita pr. Ioan Dinis, pr. Arsenie Ilies) condusi de Protopop de Brad Ioan Jorza, reprezentant al Episcopiei Devei si Hunedoarei , episcop P.S.Gurie
    c) Lansarea si distribuirea gratuita a Revistei „Tara Iancului” nr. 7/2013 redactata si editata de catre Asociatia „Tara Iancului – Iubirea Mea” cu sprijinul financiar deosebit al Consiliului Judetean Hunedoara (presedinte Mircea Ioan Molot si vicepresedinte Tiberiu Balint, Contract nr. 4726/2013), precum si a Primariei si Consiliului Local Deva (primar Petru Marginean, Contract nr. 36816/2013);
    d) Distribuirea cadourilor din jurul Pomului de Craciun având ca sponsori Consiliul Judetean Hunedoara (presedinte Mircea Ioan Molot, vicepresedinte Tiberiu Balint, Contract nr. 4584/6090/2013); S.C. Carpatcement Holding S.A Deva (Contract nr. 484/2013) ; S.C. Boromir Ind S.R.L. – Deva, (director general George Frîntu, Director vânzari Robert Dobrean); S.C. „C.G. Confaur” S.R.L. – Bucuresti; Fam. Adriana si Pompei Rosca din Brasov; Prof. Steluta Zaharcu din Bucuresti; Andone- Bogdan din Abrud; Contribuabilii prin formularele 230 (2%)
    Actiunea s-a încheiat cu vizitarea Casei Memoriale „Avram Iancu” de la Baia de Cris (ghid Marioara Oprisa) si o masa de prânz servita la Liceul Tehnologic „Crisan”(director prof.Nicolaie Popa) cu sprijinul acestuia.
    La Serbarea de la Tebea din 14 decembrie 2013 au fost prezenti peste 200 de participanti, simpatizanti si colaboratori ai Asociatiei noastre, majoritatea constituind-o însa elevii-voluntari din clubul „Craisorii” al Asociatiei noastre din localitatile: Criscior- HD (Detasament "Simion Groza"); Gurahont- AR (Detasament "Ioan Buteanu"); Halmagiu-AR (Detasament "Moga Voievod”); Tomesti – HD ("Preot Ioan Oncu"); Baia de Cris- HD ("Avram Iancu”); Ribita-HD ("Preot Iosif Comsa”); Brad – HD ("Mircea Sântimbreanu”); Criscior-HD („Simion Groza”); Scarisoara-AB ("Capitan Nicolae Plesa- 1784”); Horea – AB („Horea”); Covasna – CV ("Tricolorul Românesc” si "Covasna -Avram Iancu”).


 
     

unique visitor counter

web design: darastean
© 2008- 2013 "Tara Iancului- Iubirea mea"