Tara Iancului- Iubirea mea
     

 

 
acasa actiuni documente alaturi de noi ce dorim craisorii

            06 noiembrie 2010

       Excursie-pelerinaj in Ziua Pomenirii Mortilor

  Traseu: Tebea – satul Crisan - Brad – Criscior - Buces – Abrud – Zlatna – Alba Iulia – Tartaria – Orastie – Deva - Halmagiu
  Obiectiv: evocarea participarii motilor de pe vaile Crisului Alb, Ariesului, Ampoiului si Muresului la luptele purtate de-alungul istoriei pentru un Ardeal Romanesc liber si fericit,a pastrarii limbii si credintei strabune, cu evocarea urmatoarelor evenimente si a luptatorilor de atunci:

    a) Miscarea Sfantului Cuvios Marturisitor Sofronie (1759– 1761)
    b) Rascoala lui Horia, Closca si Crisan (1784)
    c) Revolutia Romana din Transilvania (1848 – 1849) condusa de Avram Iancu
    d) Marea Unire de la 1918
    e) Razboiul de dezrobire al Ardealului (1917 – 1919) si de eliberare a Ardealului de Nord (1944-1945)

Locuri vizitate, colaboratori intalniti, si evenimente pe parcursul excursiei:

Panteonul de la Tebea: intalnirea cu parintele paroh Ilies Arsenie este intotdeauna o bucurie pentru elevi si pentru noi toti.Ne-a binecuvintat inainte de a porni la drum. Ne-am inchinat si ne-am rugat in Biserica ce poarta pe “cerul “ ei Tricolorul, ne-am rugat linga gorunul si langa mormintele lui Avram Iancu, Simion Groza si Ion Buteanu.

 
 
 

Casa memoriala Crisan- Depunere coroana de flori

 
 

Troita de la Ribita

 

Comuna Criscior - Momente de evocare si schimb de experienta cu elevii –“Craisori”de la Grupul Scolar “Crisan” din Criscior condusi de dl Director prof. Popa Nicolaie, prof. Duduman Doru, inv. Liliana Fruja si prof. Brebenar Mihai. Depunere coroana de flori la Troita din localitate.

 
 
 

Comuna Buces - Intilnire cu prof. Vulturar Viorel de la Scoala Generala “Ion Buteanu” din localitate, membru in Consiliul Local Buces, initiatorul Monumentului de la Dupa Piatra ridicat intru pomenirea victoriei motilor asupra tiranilor unguri in anul 1848.

Orasul Abrud - Istoria e “vorbita” de inscriptiile si monumentele din oras

 
 

Orasul Zlatna - Domnul Parinte Paroh,Protopop Onorar, Preot Masterand Viorel Porcar, al Bisericii Ortodoxe Romane Zlatna 2,(ctitorita in anul 1424) si Doamna Melania Forosigan, faclii vii de romanism, ne-au fost gazde si calauze deosebite. Elevii au fost fascinati de Balada lui Horia recitata cu insufletire de Tinara Doamna Melania. S-a depus la Monumentul Eroilor o coroana de flori.

Municipiul Alba – Iulia - Ghidul nostru a fost chiar sponsorul principal al excursiei, Domnul Primar al comunei Halmagiu ing. Adrian Toca. S-a depus o coroana de flori la Obeliscul lui Horia, Closca si Crisan

 

Monumentul cu placutele de la Tartaria, municipiul Orastie, municipiul si Cetatea Deva, troita din comuna Valisoara - Din cauza timpului inaintat, sunt privite, pe rind, cu interes, de catre elevi, doar prin geamul microbusului condus cu pricepere spre casa, de Domnul Colf Lutu in timp ce Doamna Diriginta Indreca Floare le dadea cuvenitele explicatii.

 
     

unique visitor counter

web design: darastean
© 2008- 2009 "Tara Iancului- Iubirea mea"